Τόσα εκατομμύρια μύγες τρώνε! δεν μπορεί να κάνουν λάθος?
φάτε και εσείς σ…..!!!
τι άλλο θα δούμε??? [h=5]ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ… ΓΕΡΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ[/h] [h=1]Επανάσταση! Χάπι από… ανθρώπινα κόπρανα υπόσχεται «θαύματα»[/h]
Αυτή είναι μια είδηση για γερά στομάχια, αφού πλέον τα κόπρανα προσφέρονται και σε μορφή χαπιού για τη μεταφορά «καλών» μικροβίων στον έντερο ασθενούς, έτσι ώστε να θεραπευθεί από λοιμώξεις που αντιστέκονται σε άλλα φάρμακα.
**
Το μάλλον αηδιαστικό χάπι** δημιούργησε η αμερικανική τράπεζα κοπράνων (υπάρχει και τέτοια!) OpenBiome, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με στόχο να διευκολύνει την μεταφορά κοπράνων από έναν δότη σε έναν ασθενή, προκειμένου να αποφευχθεί η καθόλου ευχάριστηαπευθείας μεταμόσχευση κοπράνων, που ακολουθείται μέχρι σήμερα.

Ο μικροβιολόγος Μαρκ Σμιθ, δημιουργός της OpenBiome, χαρακτήρισε την κάψουλα κοπράνων «προφανή βελτίωση» σε σχέση με τα έως τώρα ισχύοντα, καθώς η μεταμόσχευση κοπράνων -που μπορεί να γίνει μέσω κλύσματος ή κολονοσκόπησης- είναι ακριβή, χρονοβόρα και επεμβατική διαδικασία.

Η εισαγωγή «καλών» μικροβίων στο έντερο του ασθενούς ελπίζεται ότι θα εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερον τα «κακά» μικρόβια, πράγμα που όντως συχνά επιτυγχάνεται, γι' αυτό όλο και περισσότεροι ασθενείς, όταν πια απελπιστούν, καταφεύγουν στην θεραπεία κοπράνων.

Τα παλαιότερα χάπια κοπράνων βρίσκονταν σε αποξηραμένη και παγωμένη μορφή, αλλά τα νέα χάπια μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Σε μία κλινική δοκιμή που έγινε πρόσφατα στην Ευρώπη με τέτοια χάπια και στη διάρκεια της οποίας οι ασθενείς με Clostridium difficile κατάπιαν 30 χάπια σε μία δόση, το 70% θεραπεύθηκαν. Μία δεύτερη δόση χαπιών κοπράνων ανέβασε το ποσοστό της θεραπείας στο 94%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εισαγωγή κοπράνων μέσω κολονοσκόπησης είχε ποσοστό επιτυχίας 90% στη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από το βακτήριο Clostridium difficile, ενώ τα αντιβιοτικά κάτω από 40%. Προς το παρόν, το «πακέτο» των 30 χαπιών κοπράνων κοστίζει 635 δολάρια και χορηγείται μόνο σε γιατρούς για να το δώσουν σε ασθενείς τους.

Τα χάπια δεν έχουν εγκριθεί -ακόμη τουλάχιστον- από την αρμόδια εποπτική **Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA),**η οποία όμως ούτε τα έχει απαγορεύσει, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων.

Η χορήγηση χαπιών με κόπρανα άλλων ανθρώπων ενέχει και κινδύνους. Αν, για παράδειγμα, τα σωτήρια για το έντερο μικρόβια, καταλήξουν και στους πνεύμονες, η εξέλιξη μπορεί να είναι μοιραία για τον ασθενή.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Seres Therapeutics δοκιμάζει ήδη συνθετικά χάπια που δεν περιέχουν τα ίδια τα κόπρανα, αλλά ορισμένα από τα πιο ωφέλιμα μικρόβια που περιέχονται σε αυτά. Η εταιρεία εκτιμά ότι, για ευνόητους λόγους, τα χάπια πραγματικών κοπράνων δεν θα έχουν μέλλον στην αγορά. Πολύ πιθανό, πράγματι…

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ