Πούλησε μια παλιά γραφομηχανή για 100 ευρώ, όμως δεν ήξερε το μυστικό της!

Κάποιος στη Ρουμανία νόμιζε ότι κέρδισε αρκετά χρήματα όταν πούλησε μια παλιά γραφομηχανή αντί 100 ευρώ σε παζάρι. Έκανε ...
λάθος. Η "γραφομηχανή" ήταν στην πραγματικότητα, μια γερμανική μηχανή Enigma Ι της Βέρμαχτ, μηχανή κρυπτογράφησης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, και ο συλλέκτης που την αγόρασε τη διέθεσε σε δημοπρασία στο Βουκουρέστι που οργάνωσε ο οίκος Artmark, με τιμή εκκίνησης τα 9.000 ευρώ. Ο οίκος δημοπρασιών την πούλησε χθες σε πλειοδότη μέσω Διαδικτύου αντί 45.000 ευρώ. Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας έως το 1944, όταν άλλαξε θέση και τάχθηκε στο πλευρό των συμμάχων.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμη μηχανές κρυπτογράφησης που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Advertisement: 0:34 Τον Ιούνιο, το τμήμα για τα βιβλία και τα χειρόγραφα του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ πωλώντας αντί 547.500 δολαρίων μια "μηχανή κρυπτογράφησης με τέσσερις στροφείς του 1944" σε πλειοδότη μέσω Διαδικτύου.

Το Αίνιγμα χρησιμοποιήθηκε για την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση μηνυμάτων που αποστέλλονταν από διάφορα γραφεία του ναζιστικού στρατού. Ωστόσο, ο βρετανός μαθηματικός 'Αλαν Τούρινγκ και η ομάδα του στο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, ανέλαβε να αποκωδικοποιήσει τη γερμανική κρυπτογραφική μηχανή Enigma σπάζοντας τους κώδικες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργό τους συντόμευσε κατά δύο χρόνια τον πόλεμο.