Ψάχνουν για το Οθωμανικό θησαυροφυλάκιο στο φρούριο των Τρικάλων
11 Ιανουαρίου, 2024

Τρικαλινός χρυσοθήρας που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, πιστεύει ακράδαντα ότι σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο φρούριο της πόλης των Τρικάλων υπάρχει θησαυρός.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο trikalatroll.gr, το θησαυροφυλάκιο της Οθωμανικής αρχής του Sanjak Tirhala αλλά και της τότε στρατιωτικής διοίκησης που είχε έδρα τα παλιά δικαστήρια της πόλης, βρίσκονταν σε ειδική κρύπτη μέσα στο κάστρο.

Πεποίθησή του είναι ότι οι Τούρκοι δεν κατάφεραν κατά την αποχώρησή τους να πάρουν όλο το το χρυσό που φυλασσόταν στο θησαυροφυλάκιο, φοβούμενοι κατάσχεσή του από τον Ελληνικό στρατό η τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή και είχαν προλάβει να καταλάβουν τις οδικές διαβάσεις.

Στις αρχές της άνοιξης μάλιστα ο εν λόγω Τρικαλινός που τυγχάνει βαθύς γνώστης και μελετητής των Οθωμανικών αρχείων, σκέφτεται να ζητήσει επισήμως από τις αρμόδιες αρχές άδεια ανασκαφής στο επάνω διάζωμα του φρουρίου, με τη δέσμευση ότι μεγάλος μέρος το θησαυρού που θα βρεθεί θα τον προσφέρει ως δωρεά στο Δήμο.

Το ερώτημα βέβαια που κυριαρχεί είναι αν η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Ν. Τρικάλων και η προϊσταμένη της κα. Κρυσταλλία Μαντζανά, θα συναινέσει σε αυτό το εγχείρημα του φιλόδοξου πατριώτη μας..

Πηγή