Το χρυσάφι των Ναϊτών
Στις αρχές του 1997 οι κάτοικοι της πεδινής Ηλείας και ειδικότερα της Ανδραβίδας ζουν το δικό τους παραμύθι: για τον μεγάλο θησαυρό, με ανεκτίμητης αξίας χρυσά αντικείμενα και πεντόλιρα, που είναι καλά κρυμμένος από τους Ναΐτες Ιππότες σε κάποιο μυστικό υπόγειο δωμάτιο πολύ κοντά στα ερείπια του φράγκικου ναού της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της πόλης.
Μια ομάδα πολιτών από την Αχαΐα με επικεφαλής ένας συνταξιούχο δικηγόρο προκαλεί πονοκέφαλο και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και στις αρχές, καθώς ισχυρίζονται ότι κατέχουν στοιχεία και μυστικούς χάρτες που δείχνουν με βεβαιότητα ότι στην περιοχή υπάρχει όντως το μυστηριώδες υπόγειο δωμάτιο με τον αμύθητο θησαυρό.
Ο τότε δήμαρχος της πόλης χαρακτηρίζει τους ενδιαφερόμενους «σοβαρά πρόσωπα» και σε δημόσιες δηλώσεις του μιλώντας πολύ σοβαρά… εκτιμά ότι από τον κρυμμένο θησαυρό ο δήμος θα βάλει στα ταμεία πάνω από 2 δισ. Δραχμές!
Ανασκαφή με γεωτρύπανο
Εκτός των αρμόδιων υπηρεσιών (αστυνομία, αρχαιολόγοι, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ολόκληρη σχεδόν η πόλη και πολίτες από άλλες περιοχές συρρέουν στον χώρο της «ανασκαφής» η οποία γίνεται με γεωτρύπανο! Κι αυτό διότι οι «σκαπανείς» εκτιμούν ότι με μικρές γεωτρήσεις θα εντοπίσουν το μυστικό υπόγειο δωμάτιο του θησαυρού.
Κι ενώ η αγωνία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα, ένας υπόκωφος θόρυβος κάνει τους πάντες να παγώσουν. Δευτερόλεπτα αργότερα ένας πίδακας νερού και λάσπης μπανιάρει στην κυριολεξία τους εκπροσώπους των αρχών, τους θησαυροκυνηγούς και τους περίεργους. Ακολουθούν σκηνές ροκ… Οπως διαπιστώθηκε λίγα λεπτά μετά, το γεωτρύπανο των κυνηγών από το Ριόλο Αχαΐας δεν είχε εντοπίσει το μυστικό δωμάτιο με τον θησαυρό αλλά το άφθονο υπόγειο νερό ενός αρτεσιανού!
Οπως λέει στο Documento ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκος Παπαβασιλείου, η κωμική κατάληξη εκείνης της «ανασκαφής-γεώτρησης» είναι ενδεικτική του ποσοστού της παταγώδους αποτυχίας των ερευνών για κρυμμένους θησαυρούς, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και πανελλαδικά, που αγγίζει το 100%.
«Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας μου στη θέση του προϊσταμένου στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας είχαμε πολλές περιπτώσεις ατόμων που ισχυρίζονταν ότι κατείχαν χάρτες και στοιχεία που οδηγούσαν σε κρυμμένους θησαυρούς. Ομως σε όλες τις ανασκαφές που ακολούθησαν δεν βρέθηκε ποτέ το παραμικρό και οι μοναδικοί ίσως κερδισμένοι αυτών των σουρεαλιστικών ιστοριών ήταν οι πωλητές των δήθεν μυστικών χαρτών στους ενδιαφερόμενους και οι ιδιοκτήτες των σκαπτικών μηχανημάτων» αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου.
Μια σύντομη αναζήτηση στη Διαύγεια αποκαλύπτει ότι οι περιοχές Γρεβενά, Εθνικό Πάρκο Αξιού, νησιά Αιγαίου, Νάουσα, Αλεξανδρούπολη, Κόνιτσα, Φλώρινα, Θεσσαλία, Καλάβρυτα, Τρίπολη, Πτολεμαΐδα αποτελούν τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος για τους κυνηγούς θησαυρού.